XXII. KPN – Mesterkurzus zongoratanárok részére
2017-02-28
XXII. KPN – Szövegelő-játékos tevékenységek szövegekkel
2017-02-28
Minden elem

XXII. KPN – Te is tudod! – avagy hogyan előzzük meg a tanulási zavarokat?

XXII. KOMÁROMI PEDAGÓGIAI NAPOK

Komárom, 2017. február 15.

Szakmai tréning:

 “Te is tudod! – avagy hogyan előzzük meg a tanulási zavarokat?“

Az Artis – művelődési , -képességfejlesztő – és  rehabilitációs központ  gyakorlattal egybekötött bemutatkozása

 

Időpont : 2017. február 15.

Helyszín: Jókai Mór Alapiskola, Komárom

Csoportvezető: Cséplő Viktória, Jókai Mór Alapiskola, Komárom

Előadók:  Melecski Júlia gyógypedagógus-terapeuta,  fejlesztőpedagógus, Hlavácsek Réka konduktor, fejlesztő pedagógus

 

Ezen a napon szakmai gyakorlattal egybekötött előadáson vehettek részt a pedagógusok,melynek témája a „ Te is tudod! – avagy hogyan előzzük meg a tanulási zavarokat.” volt.

Előadóink az Artis – művelődési, képességfejlesztő és rehabilitációs központ szakemberei Melecski Júlia gyógypedagógus- terapeuta, fejlesztő pedagógus és Hlavácsek Réka konduktor, fejlesztő pedagógusok voltak.

Az előadás első részében a pedagógusok rövid áttekintést kaphattakak a  központ  munkájáról, mely azzal a céllal, jött létre hogy segítsenek a felvidéki magyar családokban felnövő sajátos nevelési igényű gyermekek képességfejlesztésében, nevelésében. A központ egész Szlovákiában egyedülálló, hiszen az óvodás és iskolás korú gyermekek mellett a csecsemők képességfejlesztésére is lehetőséget nyújtanak.

A korai fejlesztő foglalkozásokat Hlavácsek Réka,konduktor tartja. Olyan komplex pedagógiai módszerekkel dolgozik, amely elsősorban a központi idegrendszeri sérültek fejlesztését szolgálja. Emellett megkésett mozgásfejlődésű, koordinációs zavarral, manipulációs problémákkal küzdő gyermekeknél is hatékonyan alkalmazható .

Az óvodás- és iskoláskorú gyermekekkel Melecski Júlia, gyógypedagógus, fejlesztő pedagógus foglalkozik.Nagy hangsúlyt fektet a mozgás-, illetve a megismerő képességek fejlesztésére.Munkája fontos része  az önállóságra nevelés, a szociális képességek fejlesztése normál fejlődésmenetű, sajátos nevelési igényű, vagy akár tehetséges gyermekek esetében is. A fejlesztés kulcsfontosságú része a különböző zavarok, értelmi elmaradás, autizmus  korai felismerése és kezelése, valamint a tanulási zavarok, a figyelem- és magatartási zavarok megelőzése, illetve a már kialakult problémák korai kezelése.

A szakmailag felkészült előadók különféle szemléltető játékos és fejlesztő foglakozásokat, élményszerű gyakorlatokat, valamint segédeszközöket is bemutattak,melyek a mozgástevékenység és a kognitív funkciók fejlesztését szolgálják.

A képzésen résztvevő pedagógusok hasznos és a gyakorlatban felhasználható értékes és érdekes előadást láthattak.

 

                                                                                                Cséplő Viktória pedagógus, Jókai Mór Alapiskola, Komárom