XXII. KPN – A professzionális óvodapedagógus, A zenei kreativitásfejlesztésről az óvodában, Fenntarthatóságra nevelés az óvodában
2017-02-27
XXII. KPN – Mesterkurzus zongoratanárok részére
2017-02-28
Minden elem

XXII. KPN – „Tanítható-e a tanulás?”

XXII. KOMÁROMI PEDAGÓGIAI NAPOK

Komárom, 2017. február 14.

Szakmai tréning:

 „Tanítható-e a tanulás?”

Időpont : 2017. február 14.

Helyszín: Eötvös Utcai MTNY Alapiskola, Komárom

Csoportvezető: Kovács Tünde igazgatóhelyettes, Eötvös Utcai MTNY Alapiskola, Komárom

Előadó:  Pusztai Katalin, pedagógiai referens,  Oktatási Hivatal,  Budapest

A XXII. Komárom Pedagógiai Napok keretében került sor 2017. február 14-én a Tanítható-e a tanulás? c. szakmai tréningre, melynek a komáromi Eötvös Utcai Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola adott otthont. A szakmai tréning foglalkozásvezetője Pusztai Katalin pedagógiai referens, a budapesti Oktatási Hivatal munkatársa volt.

Az ismeretek átadása, az alapképességek fejlesztése nem könnyű feladat, ebből adódóan minden pedagógus feladata az oktatási módszerek tárházának bővítése. S hogy erre mekkora igény van, mi sem bizonyítja jobban, hogy az egész napos foglalkozáson 10 intézmény 22 pedagógusa vett részt.

Pusztai Katalin által vezetett foglalkozás a részt vevő tanároknak betekintést nyújtott a képességek tudatos, tervszerű munkát igénylő fejlesztésére. A nap folyamán alkalmazott gyakorlatok a gondolkodási műveletek, a képzelet, a figyelem, az emlékezet fejlesztésére irányultak, hiszen e képességek fejlesztése elengedhetetlen a megszerzett tudás sikeres alkalmazásához. A szakmai tréning során a pedagógusok útbaigazítást kaptak arra, miként működhetnek jól együtt a tanulók a csoportban, miként lehet szóra bírni az egyébként visszahúzódó, csendes tanulókat. Mennyire fontos, hogy a gyerekek képesek legyenek kezelni a stresszhelyzeteket, tudjanak egymásra figyelni, folyamatos, elsősorban pozitív visszajelzéssel, egymás teljesítményének véleményezésével hozzájárulnak az önismeretük fejlesztéséhez, mely meghatározó az eredményes, sikeres tanulásban.

A képzés pozitívumaként a pedagógusok a közös gondolkodást, a csoportmunkát fogalmazták meg, mely során az elsajátított ismereteket, készségeket a tanítási folyamatban kamatoztathatják, s nem utolsó sorban a tanulás mellett jól szórakoztak.

A továbbképzésen a részt vevők meggyőződtek arról, hogy a tanulás tanítható, hiszen az egyes módszerek, technikák, algoritmusok sokszori gyakorlása az eredményes tanulást teszik lehetővé.

 

Kovács Tünde igazgatóhelyettes, Eötvös Utcai MTNY Alapiskola, Komárom